Бургас – Тур – Да Живеем в Чистота

featured

Стигнахме в Бургас в късния следобяд след почистването в Добрич. Поработихме по компютрите и си починахме, доколкото в нашата банда е възможно да се почива. Както често се случва – разчистихме хола, оставихме един килим по средата и Павел започна да ни учи на разни хватки, този път от Джиу Джитсу. Това ни е една от детските класики.

Като деца имахме една стая на тавана, която бяхме превърнали в ринг и си правехме мачове, експериментирайки с различни бойни изкуства. Най-вече тествахме, каквото сме гледали от екшъните от 90-те и кеча :)) Намирахме много чар в тази игра. Не знам какво беше, но беше сближаващо – и със себе си навътре, и с другите навънка. По един или друг начин сега продължаваме тази традиция и в бандата. Павел като най-напреднал – ни води. Ето един бокс мач от Варна, 2015г. – денят, когато ни беше първият концерт с Антон:

 

Но сега сме в Бургас, 29.09 – Ден за почистване и Концерт.

Почистването направихме в кв. Меден Рудник – местността около кръста – място, където обикновено хора идват вечер да пият и т.н. Избрахме го с помощта на китариста на бандата Soulcore – Митко, който с много ентусиазъм се включи в инициативата. Той ни посрещна и ни заведе на мястото, където….нямаше нито един човек. Дали защото беше петък – работен и учебен ден, дали защото беше преди концерта ни, дали защото мястото беше отдалечено. Прекарахме си супер при всички положения, но си извадихме някои изводи, а именно следващите почиствания да ги преместим за дните след концертите и по възможност да се падат в събота или неделя.

Въпреки че около кръста нямаше хора, отпадъци имаше много:
1

2

Фасове, пластмасови бутилки, чаши, алуминиеви кутийки, пликчета, опаковки.

А мястото е толкова красиво…човек може да гледа и изгрев и залез от тази точка. За около 2 часа събрахме 27 чувала отпадъци и изчистихме местността.

3

Не оставихме никакви боклуци и стана много красиво. Сега само трябва да се пази чисто.

Към 17:00 отидохме в Бар без Име за sound check. Малко странно се получи с този концерт, защото след нас от 22:30 щяха да свирят Vrani Volosa и някаква друга банда от Молдова. Техният концерт си беше отделно събитие с вход 10лв и си мислехме, че на хората 15лв ще им дойдат в повече. Затова решихме ние да свирим без вход и да имаме повече публика, вместо обратното.

Направихме си чека бързо и качествено. Бар без Име като цяло е много приятно място за свирене, защото хората, които работят там са приятелски настроени и дават всичко от себе си, за да помагат на артистите. Подредихме си мърча и си седнахме навън. Яко е като остане някакво време между подготовката около концерта и самото свирене, защото можем да се запознаем и да си поговорим с хората. Общо взето като общуваме приятелски и без формалности с публиката преди самото свирене, след това и концертът се получава много по-добре като общо преживявяне, в което всички сме свързани още от първата песен.

Дойдоха доста хора и мястото се напълни с позитивен заряд и емоции. Бяхме едно с публиката и се получи съвсем естествено. Прекрасен концерт – от тези, които най-много обичам. След свиренето останахме и си говорихме с хората, взаимно заредени и радостни. Много от тях си купиха дискове, тениски, палки, нашивки и т.н. и реално съвсем спокойно си изкарахме достатъчно пари, за да покрием път и разходи, и това, че концертът беше без вход по никакъв начин не ни беше в минус, а точно обратното, защото споделихме музиката си с повече хора и между нас не стояха никакви формалности.

featured

Започнахме да си мислим, че бихме поекспериментирали с това да свирим повече концерти с вход Свободен/ или вход “По желание”. Тоест – всеки, който иска – може да дойде и да ни чуе без това да му струва нищо. Ако ни хареса и ако иска да даде нещо за нас – може да ни остави пари в кутия на входа или пък да си купи мърч. Защо да взимаме пари на някого, ако изпълнението или музиката ни не са го докоснали? Вместо това – нека ни подкрепят само хората, които го правят съзнателно и от сърце :)) На това турне ще пробваме тази идея и ще видим как ще е на местата, които позволяват промени.

Прибрахме се по някое време и бяхме доста радостни като банда. Утре сме към Варна, където ще свирим, а почистването преместихме за събота – деня след концерта.

П.П. С Митко на Концерта
4