За Бласт Бийтовете с любов

Blast

Mалко за Бластовете

Който чете това най-вероятно знае какво e бласт :)) Ако все пак си се объркал и случайно си попаднал в тази статия – това е да млатиш, колкото можеш с всичко, което имаш. Не бе, шегувам се. Бластовете са важен елемент в свиренето на барабани, тъй като правят лудница, подчертават фигури на китарата и въобще само хубави неща за тях мога да кажа.

Бластовете започват да се използват още от джаз изпълнителите през 50-те години на миналия век. Тони Уилиямас ги използва за първи път в свиренето си, но през годините се интегрират и в стилове като хардкор, пънк, грайндкор, траш, дет метъл и много други. Могат да се използват елегантно и в по-леки жанрове.

За да стават бластовете яки трябва човек да отдели много време за усъвършенстване и изглаждане на техниката си, защото както при двойните каси – и тук имаме нужда от дълго време на упражнения с метроном.

Бластовете се разделят на няколко вида:

Traditional Blast

Характерното за тази разновидност е, че се свири с продължителни 16-тини ноти, като едната ръка е на ride-a, а другата на соло барабана. Касата отдолу се свири заедно с ride-a. Тя може да се свири по два начина. Единият начин е с менкащи се ляв и десен крак, а другият начин е само с единия крак. Ако го свирите само с единичен крак, ще ви бъде по-лесно да синхронизирате бийта и да не клатите, обаче е хубаво да научите и двата начина, защото после ще ви бъде по-удобно, когато поискате да стигнете по-високо темпо. Изглежда нещо такова:

 

Също много интересна разновидност се получава с различните акценти, които могат да се сложат в дясната ръка, като акцента е на камбанката на ride-a. Получава се нещо такова:

Упражнения за Traditional Blast са:

Свирене по метроном, като започвате от бавно и вдигате постепенно темпото. Аз лично си обичам този метроном: https://drooble.com/drooble-apps/metronome
Всяка ръка по отделно и всеки елемент по отделно е хубаво да ги упражнявате.
Нещо такова:

 

– Също така, може да правите това упражнение:

 

Hyper Blast

Свири се на 16-тини и всички удари са заедно. Получава се нещо такова:

 

Може също така да удвоите бързината на касата и така ще получите така наречения – Bomb Blast

Както и за другите видове – упражненията, които биха ви помогнали да изгладите бластовете си са свирене с метроном и много циклене, като започвате от бавно темпо и градите стъпка по стъпка.

Gravity Blast

Аз лично не съм го практикувал много този вид, обаче би било полезно да го научите, тъй като е доста интересен. Използва се обръчът на соло барабана и се получава нещо, като Open/Close техниката, обаче използваш барабанчето. Трудно е да го обясня, затова направо ще дам едно видео :))

 

Тук може да видите техниката направена на beat:

 

Hammer Blast Beat

Другата разновидност на бластовете се нарича Hammer Blast. Той може да се използва за украшение, бийт и за каквото още хрумне. Състои се от 8-мини в едната ръка, каса, която я съпровожда, и 4-ки ноти в другата ръка която е на фуса. Има няколко разновидности, които може да видите тук:

 

Използват се същите упражнения, като при миналия бласт, като може да се добави едно ново. То е свирене на възглавница (Повърхност която не отскача). Така китките ще добият бързина, тъй като на фуса няма много отскачане. Много е важно свиринето да става с лекота и без напъване!

Песни

Хубави песни за свирене на бластове са:

Особености при бластовете

  • Може да започнете да правите ежедневни действия като миене на зъби, миене на чинии и т.н. с не доминиращата си ръка. Така ще започнете да придобивате по-добро усещане и контрол върку нея.
  • Натягането на кожата на барабанчето помага за по-лесни бластове, обаче аз лично не го използвам, защото ми променя звука и го прави прекалено пискливо.
  • Развиването на Open Close тахника помага за яки бластове, защото по-лесно се усеща баланса на палката при ударите на барабанчето и така се увеличава бързината и силата на ударите.
  • Експериментите с динамиката на различните елементи докато се свирят бластове си струва. Например, ако намалим силата на касата и на райда и оставим повече барабанче, ще звучи по съвсем различен начин.
  • Барабанистите сме склонни да прекаляваме, когато става дума за бързина и сила на удара. Много честно от това се получават болки в ставите. Така се случи и с мен преди една седмица. Китката ми ме заболя до такава степен, че всяко движение беше болка за мен. Това може да се оправи, като се даде почивка на ръката и се стегне с ластичен бинт и накитник. Много внимавайте със ставите, тъй като те са много важен фактор за свиренето и без тях няма да има хубави бластове. И изобщо барабани :))

Ако имате въпроси относно нещо неясно, може да пишете в коментарите и с радост ще ви отговоря. Това са изводите, до които съм стигнал до този момент. Надявам се да намерите нещо полезно в тях.

Неди. :))